İslam Medeniyetinin hiç eskimemiş şahitlerini bağrında barındıran ülke Özbekistan…

Kadim bir medeniyetin altın şehirleri: Buhara, Semerkant, Taşkent, Çimkent…

Türk İslam kültürünün şaheserleri olan camileri, medreseleri, rasathaneleriyle; ilmin, fennin başkenti Özbekistan’ı keşfedin.

Orta Asya’nın keyifli destinasyonlarından biri olan Özbekistan, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan muhteşem kentleriyle görenleri büyüleyen bir ülke. Farklı kültürü, tarihi dokusu üzerine inşa ettiği çağdaş yaşamı ve ihtişamlı Aral Gölü’yle dikkatleri üzerine çekiyor. Ekonomik açıdan altın ve pamuk üreticiliği konusunda oldukça yüksek potansiyeli olan Özbekistan, sahip olduğu yer altı kaynakları ile sadece kültür turizminin değil, ticari gezilerin de sıkça yapıldığı bir ülke oluyor.

Yıl boyunca ticaret, iş, tatil gibi sebeplerle ülkeyi ziyaret eden yüksek sayıda turist bulunuyor. Siz de Özbekistan seyahatiniz için uçak bileti seçeneklerine bakarken Türk Hava Yolları’nı tercih ederek ayrıcalıklı bir yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz.

Özbekistan uçuşları

Türk Hava Yolları, Özbekistan’da iki farklı noktaya direkt olarak uçuyor: Semerkant ve Taşkent.

İstanbul Havalimanı’ndan (IST) başlayarak Semerkant Uluslararası Havalimanı (SKD) veya Taşkent Uluslararası Havalimanı’nda (TAS) sona eren yolculuklar dört ila dört buçuk saat civarında sürüyor.

Ülkenin en yoğun hava trafiğine sahip olan havalimanı yıllık 2 milyonun üstünde yolcu kapasitesiyle Taşkent Uluslararası Havalimanı (TAS) oluyor. Yolcu sayısının neredeyse tamamına yakın kısmına ev sahipliği yapan bu havalimanını Semerkant Uluslararası Havalimanı (SKD) ve Buhara Uluslararası Havalimanı (BHK) izliyor.

Ülkenin hava trafiğindeki yoğunluk özellikle festival ve tatil dönemlerinde artış gösteriyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olan Özbekistan’ın Buhara kentinde mayıs ayında düzenlenen İpek ve Baharat Uluslararası Kültür Festivali, geniş katılımcı profiliyle buna iyi bir örnek. Taşkent Dünya Halkları Mutfağı Şenliği de yine mayıs ayında düzenlenen bir diğer önemli etkinlik. Semerkant’taki Şark Teraneleri Müzik Festivali, ağustos ayında çok uluslu katılımcılarla birlikte gerçekleşiyor. Taşkent Pilav Festivali, Avrupa Film Festivali ve Taşkent Bira Festivali de öne çıkan ve ülkenin ziyaretçi sayısını artıran diğer festivaller arasında yer alıyor.

Özbekistan gezilecek yerler

Geçmişi MÖ 2. yüzyıla dayanan başkent Taşkent günümüzde oldukça modern bir yaşama ev sahipliği yapıyor. Şehirde gezilecek yerlerin başında 19. yüzyılda ilim ve sanata önem veren bir lider olan Abdül Kasım’ın medresesi geliyor. Şehir merkezinde yer alan Kukeldaş Medresesi de sarı tuğlalı kare şeklindeki yapısıyla dikkat çekiyor. Şehrin simgesi sayılan ve en büyük medresesi olan Barak Han Medresesi ise dünyanın en büyük iki Kur’an-ı Kerim’inden birine sahip. Kendisiyle aynı isimli meydanda bulunan Emir Timur Müzesi, adını 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olan Özbekistan’ın tarihinde büyük rol oynamış, güçlü ve adil bir lider olarak anılan Emir Timur’dan alıyor.

Özbekistan’ın tarihi kentlerinden bir diğeri olan Semerkant hem geleneksel hem de mimari olarak geçmişe bağlılığını sürdüren bir şehir. Orta Asya mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak anılan Registan, Semerkant’ın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri. Onun çok yakınında bulunan Uluğbey Medresesi ise Orta Asya’nın en önemli eğitim kurumları arasında gösteriliyor. Adını Timur’un eşinden alan Bibi Hanım Camii, ülkenin önemli mimari yapılarından biri. Yapının devasa ölçüleri, Timur’un gücünü temsil ediyor. Şehirde dikkat çeken diğer turistik noktalarsa Chorsu Antik Ticaret Merkezi, Gur Emir Türbesi, Kadınlar Pazarı, Afrasiyab Müzesi, Sher-Dor Medresesi oluyor.

Türk İslam dünyasının değerli alimlerine vatan olan Buhara, İslam dininin önemli merkezleri arasında yer alıyor. Çok sayıda cami, medrese ve kervansaraya ev sahipliği yapan kent, özellikle din ve kültür gezilerinden hoşlanan turistler için çekim merkezi yaratıyor. Şehrin en dikkat çekisi yapısı ise 48 metre yüksekliği ile Buhara Kalon Minaresi. Ülkenin neredeyse tüm dönemlerinde devleti yönetenlerin sarayı olan Ark Kalesi ve içerisinde bulunan Buhara Devlet Mimarlık Sanat Müzesi sahip olduğu arşivle görenleri büyülüyor.

Özbekistan, tatiliniz süresince birden fazla yer görmek isteyebilirsiniz. Çöl deneyimi de yaşayabileceğiniz ülkede, şehirlerarası seyahatler için toplu taşıma hizmeti veren otobüsleri kullanabilirsiniz. Eğer daha rahat hareket etmek ve programınızı kendiniz zamanlamak isterseniz araç kiralama alternatiflerinizi de gözden geçirebilirsiniz.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *